Steg för steg. Alla kan göra något. Det har man hört många gånger. Men hur ser det ut rent praktiskt?

Under december kommer du tillsammans med oss att bekanta dig med de 17 Globala mål som ingår i Agenda 2030 – det vill säga 17 mål som ska vara uppnådda år 2030. Vi kommer att presentera ett tips varje dag fram till jul på vad DU kan göra för att bidra. För alla kan göra något.

Följ oss på Facebook och Instagram!

24 DECEMBER 2019 – THE JULAFTON!

24. Ta hand om dig själv och varandra!

Sist, men inte minst, så vill vi på Innovatum Science Center önska God Jul, och påminna er om att ta hand om er själva och varandra. Ladda kaffebryggaren dagen innan till någon i din familj, plocka upp papper från golvet på en offentlig toalett eller le mot en främling på gatan. När det är kallt och mörkt ute måste vi hjälpas åt att ge värme och kärlek.

God Jul och på återseende önskar vi på Innovatum Science Center <3

23 DECEMBER 2019

23. Hållbara sista-minuten-klappar

Har du fortfarande någon du vill visa lite uppskattning på julafton? Ge bort upplevelser eller andra hållbara julklappar. Ät middag tillsammans, ha picknick när vårsolen kikar fram eller ge bort något som du köpt second hand?

Eller varför inte ge bort ett skott från en växt du har hemma – personligare än personligast.

22 DECEMBER 2019

22. I like to move it, move it!

Promenera, motionera, hoppa, dansa eller lek! Ta tillfället i akt att umgås samtidigt som ni rör er under julen. Visste du att WHO:s rekommendation av fysisk aktivitet är 150 minuter i veckan för vuxna och 60 minuter per dag för barn? 3 av 10 barn är idag tillräckligt aktiva. Genom att röra på oss så förebygger vi en rad sjukdomar, förbättrar koncentrationen och främjar psykisk hälsa. Hjälp och utmana varandra att nå dit, så får vi mer tid tillsammans.

21 DECEMBER 2019

21. Ingen reklam, tack!

Det har länge pratats om det papperslösa samhället, trots det så skickar handeln årligen ut reklam till våra brevlådor motsvarande 10 miljarder kronor och 200.000 ton papper.

Ett enkelt sätt för dig som privatperson att göra något åt detta är att sätta upp en ”ingen reklam, tack”-skylt och istället läsa den reklam du vill digitalt. Det finns det såklart såväl hemsidor som appar för.

Den här till exempel:

20 DECEMBER 2019

20. Vi önskar oss en vit jul

Vi tycker att alla barn har rätt till en vit jul, utan oro för vuxnas alkoholkonsumtion. Antalet barn och unga som möter julen med en klump i magen är tyvärr alldeles för många. Fyra barn i varje svensk skolklass påverkas negativt av en förälders drickande. Många av dessa barn känner oro, inte glädje, när jullovet närmar sig.

Trots att de allra flesta vuxna är ense om att julen är barnens högtid- så ökar systembolagets försäljning med 70% veckan innan jul.

19 DECEMBER 2019

19. Pantamera!

Att det är bra att sopsortera och återvinna vet de allra flesta, och få saker är ju så lätta och motiverande som att panta. Du får pengar tillbaka och möjligheten att panta finns i nästan alla matvarubutiker. Visste du att alla burkar som pantas – blir till en ny? Och att aluminium, som burkarna är gjorda av, går att återvinna oändligt många gånger, utan att kvaliteten försämras? Vi instämmer med returpack – PANTA MERA!

Här kan du gå på ett digitalt studiebesök i pantamera-fabriken:

18 DECEMBER 2019

18. Tillsammans!

Vi vet, inför jul känns det ofta som att det bara är massa måsten. Gör måstena till något som ni gör tillsammans. Att plocka undan och städa kan ibland kännas som ett evighetsgöra. Samla familjen, ställ timern på 35 minuter och sedan kör ni röj-race.

Det som hinns med, hinns med, resten får vara. Fullt deltagande garanteras (nästan).

17 DECEMBER 2019

17. Ett inkluderande samhälle – hur svårt kan det va'?

Tänk dig att du är nyinflyttat i stan. Du känner ingen. Har inga kompisar här. Hur kan du göra för att komma in i samhället? För att lära känna andra? Det kan vara svårt för den som ÄR ny men även för den som ska SLÄPPA IN en ny person.

Men det finns hjälp – nära dig – vart du än är. Det finns flera ställen och Active Match hjälper dig att hitta de. Klicka in på länken och ser hur.

16 DECEMBER 2019

16. Dina shoppingvanor kan påverka samhället!

I lucka nummer 16 handlar allt om att världen är mer sammankopplad än någonsin. Samarbeten tvärs över jordklotet, företag som köper sina produkter från andra sidan atlanten och tvärtom. Utvecklingen går fort. Men det finns mer potential – och insatser från var och en krävs för att alla ska kunna hänga med. Det kan börja hos DIG.

Hurdå? Fairtrade är ett av nyckelorden. Det finns inte bara produkter i en mat- eller klädbutik nära dig, du kan också klicka in i länken nedan och hitta en hel Fairtrade-butik som ligger här i Trollhättan. Vårt tips för ditt bidrag till en bättre värld.

15 DECEMBER 2019

15. Öppna ett hotell

Ja du hörde rätt. För att öka den biologiska mångfalden och främja ekosystemet kan en så liten insats som att sätta upp ett insektshotell vara ett steg i rätt riktning.

Du behöver inte bo på landet för att ha tillgång till färska grönsaker heller. Det finns flera exempel på stadsodling. Om du inte är en trädgårdsmästare eller du kanske inte har tid – köp närproducerat och ekologiskt. Men om du känner att du verkligen vill göra något så är länken nedan värd att kolla på:

14 DECEMBER 2019

14. Minska plastanvändandet – återanvänd påsar!

Varje år använder vi i genomsnitt 102 plastpåsar/person och en plastpåses livslängd är cirka 12 minuter. Fundera över när du verkligen behöver nya påsar och vid vilka tillfällen du kan återanvända påsar.

För visst behöver inte bananer vägas i en plastpåse? Och inte blir frukostmackan ledsen för att den får åka bivaxpåse till jobbet istället för en fryspåse som slängs direkt efter frukost?

13 DECEMBER 2019

13. Vad sägs om pannkaksmåndag?

Du kan göra skillnad – med en måltid i taget. Att planera dina måltider minskar inte bara matsvinnet utan gör även att du blir mer medveten om vad du äter och hur du äter.

Ät mer planetvänligt och hjälp på så sätt till att bekämpa klimatförändringarna. Alla behöver inte bli veganer men en eller flera vegetariska dagar i veckan skulle göra stor skillnad.

Läs om fler tips på länken nedan.

12 DECEMBER 2019

12. Låna grejer av varandra!

WWF har räknat ut hur våra konsumtionsvanor påverkar vår natur och kommit fram till att om alla hade konsumerat så som vi gör i Sverige hade vi behövt 4,2 jordklot.

Konsumtion behöver inte innebära något dåligt, så länge vi ser över vad vi konsumerar. För i ärlighetens namn, hur mycket grejer har vi inte hemma som vi inte använder så ofta?

Både böcker och fritidsprylar, som ganska stor del av sin livslängd står i bokhyllan eller ligger i källaren, går ju faktiskt att låna ut under den tiden du inte behöver dem. För det är inte många böcker som du behöver ha ståendes i bokhyllan, och skidorna gör ju ingen nytta mer än några dagar per år.

Klicka vidare här:

11 DECEMBER 2019

11. Åk inte bil i onödan!

Många vill ha ett mer hållbart liv men ingen vill ändra sina vanor. Det är inte lätt att pyssla ihop det dagliga livet mellan jobb, skola, förskola, fritidsaktiviteter och att handla. Bilen underlättar ju ändå och sparar tid. Men om du tar ett steg tillbaka och börjar planera upp din dag, din vecka, så kommer du inse att bilen kan lätt stå någon dag i veckan. Att du kan ta bussen till jobbet eller cykeln till gymmet – se det som uppvärmningen.

Det kan vara ditt bidrag till att få mer hållbara städer och samhällen enligt Globala Målen nr 11. Om alla bidrar med det som är möjligt för just de så kommer det att göra stor skillnad för samhället i allmänt.

10 DECEMBER 2019

10. Respekt

Var i världen du råkar födas bestämmer ofta hur ditt liv blir – om du har mat för dagen, rent vatten att dricka eller om du får gå i skolan. I en jämlik värld hade det inte funnits fattiga och rika. Men så är det inte – än.

Ett steg i rätt riktning är att se till att det inte finns ojämlikhet i din omgivning. Att rapportera personer som du tycker beter sig oschysst på tex. nätet. Skottar inte grannen snö som du hade gjort? Eller gör inte kompisen på samma sätt som du? Spelar ingen roll. Lär dig att respektera andra människors sätt att göra saker. Fika med någon som inte är som du. Lär känna andra kulturer, etniciteter eller åldersgrupper. Det börjar med dig.

Titta på klippet tillsammans och lär dig mer:

9 DECEMBER 2019

9. It has to start somewhere

När vi säger hållbar industri tänker du nog inte textil. Men det gör vi! Skänk dina överblivna textiler till Wargön Innovation och kanske blir dina gamla jeans till framtidens hållbara material.

Framtidens material är biobaserade och cirkulära och Wargön Innovation arbetar just nu med fokus på att stötta utvecklingen av tjänster och produkter inom textil, jordbruk och sjukvård.

Ta med dina gamla kläder nästa gång du har vägarna förbi Vargön och lägg dem i insamlingsboxen utanför Wargön Innovation.

8 DECEMBER 2019

8. Handla – men lokalt och hållbart!

Att handla från lokala företag och lokala producenter är inte bara bra för miljön, du stöttar även företag i din närhet och ger dem en bättre chans att växa ekonomiskt. I det långa loppet ger det en bättre ekonomi där du bor. Klicka in på länken nedan, och/eller gå med i Facebookgruppen REKO-ring i din närhet.

7 DECEMBER 2019

7. Locket på!

Så enkelt är det. Spara 75% energi när du ska koka upp vatten i en kastrull genom att sätta på locket. Energiförbrukningen globalt förväntas att öka med 37% år 2040. Energi som behöver produceras – förslagsvis genom förnybara energier som sol-, vind- och vattenkraft.

Släck ljuset, återvinn batterier, ersätt gamla glödlampor med energieffektiva LED-lampor – tips vi alla har hört, men som är så enkla att man kan glömma av dem ibland.

Det är inte svårare än så här för att ta första steget till en mer hållbar miljö runt omkring oss.

6 DECEMBER 2019

6. Hylla din toalett!

Vatten är en grundförutsättning för allt levande på jorden; utan vatten inga växter, inga djur, ingen livsmedels- och energiproduktion = inga människor.

En av tre personer världen över lever idag utan rent vatten och sanitet, medan vi i Sverige är vana vid att kunna öppna kranen och dricka vattnet direkt eller spola i toaletten. Detta bl.a. tack vare ett avlopps- och reningsverk.

För att det ska fungera behöver vi alla hjälpas åt. Kiss, bajs och toapapper – inget annat ska spolas ner i toaletten.

Kolla in filmen från reningsverket i Arvidstorp:

5 DECEMBER 2019

5. Make the world equal!

En jämställd värld där alla människor känner frihet att vara sig själva. Lättare sagt än gjort? Nej! Börjar där du känner ojämlikhet, oschyssta attityder eller skeva värderingar.

Så gjorde UF-företaget Locker Room Talk. Kolla in deras spännande väg och hur de försöker förändra världen

4 DECEMBER 2019

4. Utbildning till folket!

Vi på Innovatum Science Center tycker att nyfikenhet, kreativitet och att ha roligt är bra förutsättningar för att lära sig nya saker. Utbildning är nämligen en grundläggande mänsklig rättighet.

3 DECEMBER 2019

3. Ta hand om dig själv och andra.

Människors hälsa globalt har förbättrats avsevärd under de senaste decennierna. Att donera blod är en enkel sak du kan göra som kan göra en väldigt stor skillnad för en annan persons hälsa och välmående. Om du kan, försök att se till att donera blod regelbundet

2 DECEMBER 2019

2. Inga måltider till spillo

1/3 av den mat som produceras slängs!

Frys in eller skänk bort mat du inte hinner äta upp. Bröd är den matvaran som slängs mest, så gör eget ströbröd – svårare än så är det inte.

Vad kan du göra mer? Läs mer här om hur du kan rädda måltider från att kastas i soporna:

1 DECEMBER 2019

1. Dina saker kan betyda mycket för någon annan.

I Sverige lever 160,000 människor i vad som kallas materiell fattigdom. Om du vill göra skillnad för dessa människor kan du skänka bort saker du har tröttnat på. Under adventstiden finns också julklappsinsamlingar till människor i närområdet som behöver lite extra magi under högtiden.

Läs mer om Ensam julgran söker julklappar i Trollhättan här: